De eerste week zit er alweer op. 2012 is voortvarend gestart.
Op 1 januari is het inmiddels traditie geworden om het jaar af te trappen met een Big Day in Zeeland. Nieuw aan de route dit jaar was Zeeuws Vlaanderen, ingegeven door een Koereiger, die nabij Westdorpe rondhangt.
In de vroege ochtend van 1 januari vertrokken Toy en ik vanuit Made. We vinden dit een handige plek om 1 auto achter te laten en vanaf hier samen verder te rijden door Zeeland. Vlak voor zondsopkomst kwamen we aan in Westdorpe. Enkele dagen eerder had Toy de plek van de Koereiger bezocht. Ook toen was hij er met zondsopkomst en zag de Koereiger vanuit z'n slaaplocatie vertrekken. De voorbereiding had geholpen en wierp al meteen vruchten af.. Iets voor 08.30 vloog de Koereiger over onze hoofden en was hiermee de eerste schaarse soort van 2012.
Met een sneltrein-vaart reden we door Zeeuws Vlaanderen. We tikten de ene na de andere soort binnen. De keus om zo zuidelijk te beginnen leek een goede te zijn. Nonnetje, Waterral, Patrijs, Steenuil, ze werden allemaal gretig genoteerd.
Inmiddels hebben we wat vaste locaties voor leuke soorten als Zwartkopmeeuw en Houtsnip. Ook vandaag zaten die op hun vaste plek. De factor "tijd" was onze belangrijkste spelbreker. Met het geluk dat we hadden zat het wel goed. Het streven was om uiteindelijk in Stellendam uit te komen voor Kleine Burgemeester. Voordat we hier aan zouden komen hadden we echter nog een zeer vol programma. Naar mate de tijd vorderde groeide ook de lijst. Velduil, Grote Geelpootruiter, Grote Burgemeester, Kuifaalscholver, Lepelaar, Kuifduiker, het lukte allemaal.Eenmaal in Stellendam was de Kleine Burgemeester snel gevonden. We hadden zelfs nog een half uur licht "over". Voor de vorm reden we snel nog even terug naar de Brouwersdam, in de hoop nog ergens een Grote Stern tegen te komen. Hier slaagden we niet in. Wel was het gelukt ons record van 2011 te verbeteren naar 108 soorten.
De volgende dag haalde ik Peter Links op in Zeewolde. Nog in het donker parkeerden we een uurtje later de auto in Katwijk aan Zee. Sinds een week of 3 zit hier een Humes Bladkoning. In 2012 mag deze zeker niet op de lijst ontbreken. Iets voor 08.30 begin de vogel luid en duidelijk te roepen. Voor mij een nieuwe jaarsoort, voor Peter een Lifer. We bleven nog een half uurtje luisteren en vertrokken vervolgens naar Reeuwijk, voor weer een nieuwe jaarsoort: Witkopeend. Net als met de Humes Bladkoning was ook deze vogel eenvoudig gevonden. We staken nog wat tijd in het zoeken naar een Witoogeend. Hierin slaagden we niet.
Via de Kleine Burgemeester in Stellendam reden we vervolgens naar de polders bij Goedereede om naar Roodhalsgans te zoeken. Voordat we hiermee begonnen keken we snel nog even over het Grevelingenmeer en konden zodoende Witbuikrotgans aan het totaal toevoegen. Veel tijd om vervolgens Roodhalsgans te zoeken werd ons niet gegund.
De pieper ging af en liet een bericht zien over Giervalk te Westdorpe. We sprongen de auto in en zetten koers richting het zuiden. 1,5u later kwamen we op de locatie aan. Diverse teams waren aan het zoeken, naar de vogel die ondertussen weer vertrokken leek te zijn. Ik kan moeilijk omschrijven wat de reden was, maar het voelde niet goed om veel langer rond te blijven hangen. Peter Links had nog Grote Geelpootruiter en Grote Burgemeester op het wensenlijstje staan. Ikzelf wilde naar het Veerse meer om Ijsduiker te zien. Het zou nog een drukke namiddag worden.
Uiteindelijk konden we op een zeer geslaagde route terugkijken. Zowel Peter als ik hadden al onze wenssoorten mee kunnen pikken.
Vrijdag 8 januari ging ik met Christian Brinkman en Thijs Fijen naar Ameland. Zowel woensdag als donderdag had het gestormd, waardoor we stille hoop hadden op leuke soorten en aantallen langs de noord kust. Om 08.15 arriveerde de boot en stapten we over op de bus. Na een korte rit kwamen we met een man of 20 aan op de tellocatie. We tuurden van 08.45 tot een uutje of 14.00 over zee en zagen duizenden Drieteenmeeuwen aan ons voorbij trekken. 2 Kleine Burgemeesters en honderden Alk/ Zeekoeten passeerden ons en nog eens honderden Noordse Stormvogels vlogen langs. Erg leuk was een Vaal Stormvogeltje dat goed waarneembaar tussen de woeste golven door vloog.
Rond 14.30 namen we de boot terug, waarmee een zeer geslaagde telling ten einde kwam.
Zaterdag en Zondag heb ik besteed aan Giervalk. Helaas was de vogel op zaterdag niet daar waar ik wel was. Het lange zoeken leverde uiteindelijk wel een Geelpootmeeuw op. Zaterdagavond kwam het bericht binnen dat de Giervalk vanaf 15.00 uur gezien was, echter zo'n 30 km van de plek waar ik overdag had gezocht. Terwijl ik zondagochtend naar die specifieke locatie onderweg was, werd de vogel gelukkig teruggevonden. Na wat snelle kilometers kwam ik eindelijk op de plek aan. Waar ik al op hoopte bleek ook uit te komen..., de vogel had netjes gewacht op mijn komst.
De eerste week is werkelijk voorbij gevlogen. Zowel voor de jaar- als voor de maandlijst was het een bijzonder succesvolle week. De stand staat (nog maar) op 136 soorten. Benieuwd wat de komende week zal gaan brengen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten