dinsdag 19 maart 2024

Beekprik, Lunds Dartelwants en Goudglanzende Schallebijter

 Beekprik, Lunds Dartselwants en Goudglanzende Schallebijter stond zaterdag 16 maart op het programma.

Voor die eerste soort bezochten we een bos nabij Ugchelen. Hier maakten we een leuke wandeling langs een beekje. Precies daar waar het beekje in een bocht rustig stroomde en er bovendien wat grind lag, daar zwommen enkele Beekprikken. Deze zeldzame soort paait hier en zal daarna het loodje leggen. Op de oevers van het beekje vonden we Paarbladig goudveil en diverse Weerhuisjes. Opmerkelijk was dat het Weerhuisje hoofdzakelijk aan 1 zijde stond. Als je eenmaal door had dat het er was, dan zag je ze ook.

 

Vervolgens reden we naar Steenfabriek Fortmond. Hier namen we rustig de tijd in het zoeken en determineren van (grond) Wantsjes. Dat deden we door bladeren en gras van de grond te rapen en in een paraplu neer te leggen. Vervolgens begon het speuren naar leuke kruipsels. In het gebied konden we de hele zeldzame Lunds Dartelwants vinden, maar ook gelijkende soorten als Bonte Zandrookwants, Sombere Dartelwants en Gewone Rookwants. 


Donny pikte iedere kever en wants die we zagen op met z’n nieuwe zuigapparaat. Dit klinkt heftiger dan het is. Men pakt een slang, 2 kurken en een buis en je hebt eigenlijk wat nodig is. 


De verschillen met gelijkende soorten zijn klein: met loepje en macro-camera gingen we alle details langs. Speciaal voor de Lunds Dartelwants waren we hierheen gekomen en dat werd beloond met een stuk of 50 van deze mooi getekende diertjes. De tijd tikte veel te snel door, juist ook omdat we heerlijk rustig gefocussed waren op het op naam brengen en fotograferen van wat er door onze handen heen ging.





Toch wilden we door en pakten onze spulletjes weer in. De hoofdmissie van vandaag was namelijk de Goudglanzende Schallebijter. En juist voor die soort moesten we nog een goed uur verder rijden richting het oosten. De eerste kilometers volgende we onze route via binnen-door weggetjes richting Almelo. Dat leverde nog een mooie Rode Wouw op. Rond 14.15 kwamen we aan in het gebied De Hooge Lutte, iets ten noordwesten van De Lutte. Ik had ook ten zuiden van Denekamp kunnen schrijven, want dat maakt qua afstand eigenlijk niets uit J.

 

In dit gemengde Eiken- en Beukenbos gingen we opzoek naar de (werkelijk) prachtige Goudglanzende Schallebijter. Deze kever is zo’n 5 centimeter groot en heeft een prachtige kleurencombinatie van goud, groen, bloedrood en zwart. Het klinkt als een cliché, maar je moet het echt gezien hebben. En ons lukte dat! 



We wisten 14 exemplaren te vinden. De uren vlogen voorbij, terwijl we op een klein oppervlakte onze ogen uitkeken naar alle kruipertjes die door onze handen heen gingen. We slopen door het bos, kropen over de grond en zaten soms geconcentreerd op een boomstam te bladeren in een boek om een determinatie rond te krijgen. Kleinere loopkevers vonden we niet. Het waren de grotere jongens als Kettingschallebijter, Geel zwarte ribbelboktor en bijvoorbeeld Lederslakkenloopkever. De zon ging alweer veel te snel onder, wat ervoor zorgde dat we in de auto stapten en richting het westen reden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten