Natuurlijk..., je kan je enorm vermaken met vogels.
Maar ook Kevers, Paddenstoelen, Mossen & Korstmossen zijn leuk om in te verdiepen.
De afgelopen weken heb ik ook wat dagen besteed aan lezingen. Een keertje een binnen activiteit met een groot educatief karakter.
- Het begon met Landelijke Sovon Dag op 30 november. Dit vond plaats in Ede. Ook in 2023 waren we aanwezig en die ervaring leidde er eigenlijk toe om ook dit jaar weer te gaan. Vanaf de ochtend tot in de middag zijn er uiteenlopende, informatieve lezingen bij te wonen.
Donny en ik kwamen na de ochtend aan, omdat hij eerst een excursie gaf rondom de Bosdijk. Gelukkig lukte het nog om een lezing mee te maken over de "Duistere toekomst voor de Blauwe Kiekendief". Een waardevol verhaal hoorden we aan over het Trintelzand . Boeiend was de lezing over timing van migratie bij Arctische trekvogels.
Nu ik dit stuk schrijf is het inmiddels februari. Wat wij na de lezing gedaan hebben weet ik eigenlijk niet meer. Volgens mij was het zo dat ik tegen Donny zei: nu we toch in Ede zijn...kunnen we net zo goed nog even naar Uden rijden om met Toy en Maartje te eten...we zijn immers in de buurt.
- In december ging ik met Frank naar de Floron Dag in Nijmegen. In het complex van de universiteit hier was een leuke boekenmarkt en in de collegezalen werden interessante gegeven. Aan het begon van de winter was ik met Donny naar de duinen bij Wijk aan zee geweest om paddenstoelen te vinden. Heel toevallig gingen diverse lezingen over paddenstoelen in de duinen. Hierbij ging het met name over de grote verscheidenheid aan duintypen binnen een heel klein oppervlak. Eigenlijk komt het erop neer dat iedere duinrij een totaal ander rijkdom heeft aan paddenstoelen.
Niet alleen de paddenstoelen kwamen rijkelijk aan bod...ook werd m'n korstmossen-interesse goed gevoed. Net als bij de Sovon dag was er vanaf begin tot eind een heel leuk programma.
In de avond ging ik met Frank opzoek naar Muurpriemkevers. Ik had een paar nabijgelegen dorpen (met kerk) uitgekozen, waar Muurpriemkever nog niet was waargenomen. Hierbij ging het om Groesbeek, Mook en Malden. Omdat het nog iets te vroeg was en niet donker genoeg om te gaan zoeken, gingen we eerst even naar de lokale snackbar.
Na de vette hap gingen we de verschillende dorpen en hun kerken af. Eigenlijk was het keer op keer meteen raak en zetten we Muurpriemkever ook hier op de kaart.
- Eind januari gingen Martijn, Donny en ik weer naar de Reehorst in Ede. Ditmaal voor de Dutch Birding Vogeldag. Hier struinden we tussen de boekjes, werden weer gevoegd met een boel informatie en kakelden in de pauzes lekker over vogels.
's Avonds reden we naar Wageningen om op een mooi muurtje een paddenstoel te twitchen. Helaas was het zeldzame exemplaar verzameld (weg) voor onderzoek. Wel vonden we op diezelfde muur de naamgenoot priemkevers. Bij een Italiaans restaurantje waar we al eerder waren geweest om Martijns 400e soort te vieren, gingen we nu weer voor de Pizza's.
Hierna reden we naar Rhenen. Ook hier was Muurpriemkever nog niet gezocht en / of gevonden. Die kans laten we niet voorbij gaan! Ook hier was het bingo en vonden we op een muurtje in een straat en op muren van de kerk enkele Muurpriemkevers.
- Op 1 februari bezochten we de EIS-dag. Hier stond het in teken van Kevers en Kruipers. Hiervoor gingen we naar Boskoop. In het lokale evenementen / theatergebouw was een behoorlijk grote boekenmarkt opgezet en in de bioscoopzaal werden de lezingen gehouden. Alles erom heen was verrassend goed en gastvrij georganiseerd. Bij iedere pauze waren er lunchbroodjes, krokketten, snacks en drank. De dag werd afgesloten met een borrel, waarbij het bittergarnituur in grote hoeveelheden werd aangeboden.
Tussendoor waren er zelfs nog twee excursies om buiten land en waterkevers te zoeken.
Inspirerend was het verhaal over "Stierenkuilen" in de Ooijpolder en Keent. Herkenbaar en interessant was de lezing van professor Matty over veen-weidegebieden en hun diversiteit aan (riet)kevers. Een paar weken hiervoor hadden we toevallig contact met Matty over de methode waarop je Langhalsschorsloper kan vinden.
Na de lezing en toen het eenmaal donder was, gingen we nog even met een groepje de nabijgelegen tuin in om hier wat kevers te zoeken. Ook het drop en de lokale muren werden nageplozen op leuke kruipsels. Zo wisten we Boskoop op de Muurpriemkeverkaart te zetten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten