dinsdag 15 augustus 2023

Insecten

Zondag 6 augustus was een regenachtige dag. Het was zo treurig, dat we er pas in de middag opuit gingen.

- De lucht afspeuren met verrekijker of telescoop was niet echte handig; de lenzen zouden nat worden.      - "Voor bosjes kloppen" is het nog niet echte de juiste tijd.                                                                              - Als het zo nat en koud is, vliegen Vlinders en Libellen ook niet echt.

Snel kom je dan al uit op Kevers 😀.

We gingen naar de duinen ten zuiden van Egmond aan Zee: ingang Van Oldenborghweg.  Meteen vanaf de ingang konden we gaan zoeken naar Zijachtige Valkever. Dit is een prachtig groen glimmende kever met een soort koperen gloed. 

Het weer zat echt niet mee. Het waaide hard en op de radio hadden we inmiddels gehoord dat het de koudste 6 augustus ooit was. Alle nattigheid maakte, dat ik m'n regenjas had aangetrokken.

De zeldzame kever hadden we snel gevonden. Maar dat was niet het enige. In het zand vond ik een mestkever, waarvan de onderzijde groenig was en het dekschild ongestreept. Donny vertelde dat dit een hele zeldzame Mestkever was: Geotrupss Niger. 

Om een beetje alert te zijn en te leren, hadden we ondertussen bedacht om tijdens onze wandeling 125 verschillende soorten te vinden. Met de nieuwe Mest- en Valkever kwamen we al 2 soorten dichterbij ons doel. Daar wisten we ook nog leuke soorten aan te toevoegen als Blauwe Aspergekever en Krekelwants.

Na een paar uurtjes struinen door de duinen gingen we nog even over zee kijken, om het soortenlijstje nog wat uit te breiden. In 1,5uur tijd zagen we bijvoorbeeld een aantal Jan van Genten en Zwarte Zeeenden langsvliegen.  125 soorten wisten we uiteindelijk te verbreken. De dag sloten we af in een Pannenkoekenrestaurant waar we al vaker geweest zijn.

        

 


Zondag 14 augustus  gingen we in de middag weer opzoek naar insecten. De dag waren we echter begonnen bij Telpost Brobbelbies. Hier maakten we een mooie zonsopkomst mee en vermaakten we ons de eerste uurtjes met een boel gezellig "gekakel.

Ondertussen vlogen er een paar Gierzwaluwen over, en riep op de achtergrond een Zwarte Specht. Al in de vroege ochtend kwamen meer en meer lokale tellers, waardoor er een hele gezellige informele sfeer hing. Toen de dag vorderde en de middag overging in na-middag hadden de meeste tellers de telpost inmiddels weer verlaten... meestal om wat huidhoudelijke klusjes te gaan doen.

Rond 16.00uur stopten we er allemaal mee. We hadden gehoopt op het begin van Ooievaar Trek. Helaas zagen we er nul. We hadden inmiddels 10 uur onafgebroken voor ons uit zitten turen (vogels kijken wordt dat ook wel genoemd). Aan het eind van de telling werden we nog aangenaam verrast door 2 Rode Wouwen die op hun gemak over het veld zeilden..

Toy en Maartje gingen naar huis. Donny en ik reden naar de Kraaijenbergse plassen. Donny had voorbereid om Sleedoornpage en Buffelcicade te gaan zoeken. We begonnen in een deel van het natuurgebied waar heel veel bessen dragende struiken staan. Met het zonnetje erop en de bessen die aan het rijpen zijn, droomden we over allerlei leuke zeldzaamheden. Aan Sleedoorn was zeker geen gebrek. Nu was het de kunst om de bijpassende vlinder te vinden. We struinden lekker door het gebied en kwamen allerlei leuke dingen tegen. Uiteindelijk wisten we er ook een Sleedoornpage tussenuit te halen.

Vervolgens liepen we naar de vogelhut die aan de rand van plas 5 staat. De zomerkleed Roodhalsfuut die op deze plas rondzwemt, wilden we graag even zien.

Het zonnetje stond inmiddels al wat lager, waardoor we mooi zicht kregen op dit beestje.

Inmiddels was het 19.45, wat ons nog 1,5uur daglicht gaf voor de laatste missie: Buffelcicade.

We reden naar het uitzichtpunt bij plas 7 en speurden daar de lage bossages en kruidenrijke ondergrond goed af. Na een uur speuren wisten we 1 exemplaar naar boven te halen. Dit zeer zeldzame beestje komt slechts op een enkele locaties in Nederland voor en dan eigenlijk alleen in Limburg. Voor het eerst is dit exootje in 2003 in Nederland waargenomen. Het voelde wel echt als een “prijsje” om dit beestje te mogen zien. 

Om de dag goed af te sluiten reden we naar een (zeker aan te raden) snackbar in Malden en bestelden een goede smaakvolle maaltijd.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten