maandag 8 januari 2024

Oudjaarsweekend 2023

Een duif vanuit verre oorden was neergestreken in Sneek, enwel op een voedertafel in een achtertuin.

Zaterdagochtend liepen Donny en ik nog voor zonsopkomst in de wijk en vonden de Meenatortel in een slaapboom.

Licht was het nog niet en kleur was moeilijk te onderscheiden. Dat de Meentortel naast twee Turkse tortels zat, maakt het determineren ietsje beter te doen. De Turkse tortels zagen er in het weinige licht wat valer uit en effen van kleur. De gast van ver, was als grondkleur donkerder (in het donker) en meer “gemarmerd”: er zat meer contrast in z’n verenpak. We waren zeker van wat wij zagen en Donny gooide “z’n 2e piep” eruit, na (de eerste die van) de Alpengierzwaluw.

 

Al snel hierna vloog het beestje in z’n eentje weg. We trokken een sprint, de duif achterna en volgden de lijn waarin hij verdween. Aan de andere kant van de wijk vonden we ‘m terug, zittend in een boom. Ook de duif had ons door en koos weer het hazenpad. We hadden het vermoeden dat we het beste konden gaan posten bij een vaste voedertafel en wandelden hier naartoe. Toen we aan kwamen zat de Meenatortel al te snoepen van al het voer wat hier lag. Wat ons scheidde was een schutting en een hekwerk, waar je met wat moeite doorheen kon kijken.


 

Het succes van onze missie vierden we met een grote zak oliebollen, die we als ontbijt met gemak naar binnen wisten te tikken.




 

Onze missie vervolgden we door het bezoeken van wat Friese meren: Sneekermeer, Slotermeer, Gaastmeer. Vervolgens keken we bij Oudemirdumerfklif over het Ijsselmeer. Zo reden we lekker wat rond, maakte mooie wandelingen (ook bij It Swin) en deden heel wat fijne waarnemingen. Uiteindelijk keken we bij het knooppunt Zurich uit over de Waddenzee en zagen grote groepen Kol- en Brandganzen vanaf de graslanden in het laatste licht de Waddenzee opvliegen.

 

Oudjaars(zond)dag

Na een ochtendwandeling langs de boulevard te Ijburg, kijkend over het Ij(ssel)meer, reden Donny en ik naar de Haarrijnseplas bij Vleuten. 


We kwamen hier via een toeristische route, vanaf Vinkenveen. Zo stopten we bijvoorbeeld even bij Kasteel de Haar om naar Berijpte Schotelkost (korstmos) te kijken en kochten we in het dorpje (Vleuten) een flinke hoeveelheid Oliebollen. We kochten meteen wat extra, zodat we met voldoende voorraad in Uden zouden komen; we moesten immers nog de hele dag vooruit zien te komen J. In Uden gingen we met Toy en Maartje oudjaar vieren. We hadden beloofd rond 17.15 bij hen te zijn. Dat was dus onze eindbestemming en eindtijd. voor vandaag. Via een “creatieve weg” zouden we daar aankomen.

 

Toen we eenmaal de oliebollen hadden gescoord, gingen we naar de Haarrijnseplas om via een hele leuke wandeling bij een grassig gebied uit te komen, waar een dag eerder een Grote Pieper ontdekt was.

Via (gladde) houten planken kon je de diverse slootjes oversteken. Mij leverde dat een flink nat pak op, omdat ik met 1 been van de plank de sloot in gleed. De Grote Pieper liet zich prima zien en horen.

 

Om uiteindelijk in Uden uit te komen reden we verder naar het zuiden. Vanaf afrit Zaltbommel vervolgende we onze weg naar het dorpje Nieuwaal. Hier hoopten we een 1e kj Roze Spreeuw te zien. Deze zou standaard bij huisnummer 6 in de staat zitten. Al in het voorbij rijden van de woning zat inderdaad de Roze Spreeuw weggestopt in een struik, van vetbolletjes te eten. We namen nog even de moeite uit de auto te stappen om alles van heel dichtbij te kunnen bekijken. Met een harde vuurwerkknal, afgestoken door buurtbewoners, vloog hij weg en konden wij onze rit verder zuidwaarts vervolgen.

 

Het Engelermeer (nabij Den Bosch) was alweer onze volgende stop. Een (echte) Taigaboomkruiper zou hier moeten zitten, vergezeld met 2 (gewone) Boomkruipers. Via een modderig pad, kwamen we in het Wilgenrijke gebied. Tussen de onder begroeiing van voornamelijk Braamstruiken vonden we het groepje Boomkruipers. In eerste instantie konden we de Taigaboomkruiper kort onderscheiden. Met wat passerend Staartmezen vlogen ze verder het gebied in. Met wat zoeken lukte het ons om de schaarse vogel er weer uit te halen en konden we deze mooi bekijken.

 

Donny was ondertussen de hele dag bezig om nog een persoonlijke missie te volbrengen. Met Frank was hij verwikkeld in een vriendschappelijke strijd om zoveel mogelijk waarnemingen van vogels in te voeren op waarneming.nl. Op 30 december stond Frank 200 (vogel)waarnemingen voor op Donny. Nu we bezig waren aan de laatste dag van het jaar, probeerde Donny hem alsnog te passeren. Het doel was om vandaag in ieder geval 300 waarnemingen van individuele vogels te registeren en we waren “lekker bezig”. We hadden nog ongeveer 1,5uur licht om alles te registreren wat we zagen en besloten om vanaf het Engelermeer naar de Maashorst te gaan. Dit was nog een minuut of 20 rijden en dan zouden we dus nog een goed uur hebben om te vogelen. De Houtduiven, Kraaien en Kauwen die we onderweg tegen kwamen, telden natuurlijk als waarnemingen. In de Maashorst zelf vonden we Kuifmees, Goudhaan, Kramsvogel. In het bos was het inmiddels wel erg donker geworden, dus we besloten om het bos weer uit te rijden en in de (minder bomige) omgeving nog de laatste soortjes te vinden. We hadden er nog 4 nodig om 300 waarneming op 31 december vol te maken. Uiteindelijk lukte dat, met de zoveelste Houtduif en Zwarte Kraai.

 

Hiermee was uiteindelijk de persoonlijke missie van Donny geslaagd, hadden we en 300 waarnemingen op 31 december gedaan en was hij de winnaar van de uitdaging met Frank.

 

Stipt om 17.15 meldden we ons aan de deur bij Maartje en Toy en konden we met de gezellige (avond)afsluiting beginnen van dit jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten