maandag 16 januari 2023

Camperduin - 15 januari 2023

Voor zondag was er een flinke wind voorspeld. Qua regen zou het wel "te doen zijn".

Donny en ik hadden zaterdagavond bedacht om de volgende dag te starten aan zee. Wellicht dat de wind (zw) nog wat zou opleveren. Waar precies...dat zouden we onderweg nog even bedenken.

Terwijl we op zondag in de auto zaten en richting Alkmaar reden, vatten we hat plan op om even de boulevard bij Bergen aan Zee te checken. Wellicht dat we daar vanuit de auto, direct over zee konden kijken.

Onderweg luisterden we gezellig naar Vroege Vogels op radio 1. 

Eenmaal aangekomen, bleek dat helaas net niet mogelijk te zijn. De jonge duintjes, waren juist iets te hoog. Om vol in de wind, buiten de auto te gaan staan was te heftig. Een telescoop zou alle kanten op wiebelen en bovendien zou al het zand veel roet in het eten gooien (maar dan te lezen als "zand in het gezicht").

We reden snel weer door, weg uit Bergen aan Zee. Vlak buiten de woonkern pikten we een prachtige Blauwe Kiekendief op, die met alle kracht tegen de wind in probeerde te vliegen. Dat lukt, maar wel met heel wat buitelingen.

We zetten koers richting Camperduin. Eenmaal geparkeerd, pakten we ons goed in: regenjas, ik muts op, tikkertje en notitieboekje mee.

We kozen ervoor om aan de buitenzijde van het hok (telpost) te gaan zitten, op onze krukjes. Juist de buitenzijde gaf de meeste bescherming en was het mogelijk iets uit de wind zitten. Tot 12.00 hielden we het vol. Al met al was het een hele leuke telling.

De jager die langs vloog en ik uitschold voor Kleine, wist Donny af te maken tot Grote. Verder vlogen er 43 Drieteenmeeuwen langs, hadden we 3 Dwergmeeuwen, 2 Middelste Zaagbekken, wat Futen en Zwarte Zee-eenden.

We vervolgende onze weg door de polders. We pikten Dwergganzen mee, hadden een hele leuke Aalscholver met rode ring en vonden een 3-tal Patrijzen..

Via diverse weggetjes en langzaam rijden, kwamen we in Den Helder terecht. We kozen een plekje om te parkeren uit, boven op de dijk, zodat we vanuit de auto zicht hadden over (Wadden)zee. We hebben hier een uurtje gestaan. De regen kletterde gezellig op het voorruit. Maar door de harde wind en de auto goed neer te zetten, konden we prima door het geopende zij-raam kijken, zonder dat we nat werden. Ook nu zagen we wat Drieteenmeeuwen, vloog er zelfs 1 prachtig over de dijk langs de auto en pikten we een Dwergmeeuw en wat A/Z-jes mee.

Het laatste uurtje dat het licht zou zijn besloten we via de polders richting Den Oever te rijden. Bij het wegrijden van de dijk troffen we een gekleurringde Zilvermeeuw aan. De gegevens hadden we opgestuurd en al snel kregen we reactie; HVE50 bleek als nestjong in juli 2019 geringd te zijn te Amrum en sindsdien Den Helder regelmatig te bezoeken.

Onderweg hadden we een leuke groep van 7 Patrijzen, zagen we een Witbuikrotgans en hadden we zicht op een prachtige Groene Specht op een gazonnetje in een tuin.

Den Oever verlieten we natuurlijk niet, na een heerlijke vette hap bij onze favoriete snackbar. De Visserspatat en Havenburger is een echte aanrader...afgemaakt met een lekkere Milkshake aardbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten