maandag 17 juli 2023

Een telpostrecord met Gierzwaluwen-trek

Het is inmiddels de 3e week van juli. Je staat er niet altijd bij stil, maar het najaar is volop begonnen.

De Lachsternen zijn al weer neergestreken in Groningen vanuit hun broedlocaties en ook de eerste Breedbekstrandlopers zijn aangekomen vanuit het noorden.

Toy voorspelde dat zondag wel eens een hele leuke teldag kon worden voor Gierzwaluwen die hun reis naar de overwinteringsgebieden hebben ingezet. Volgens hem zouden de omstandigheden gunstig zijn: een goede bries uit het zuid-westen en wat buien dat voor stuwing kan zorgen.

Die woorden zorgden ervoor dat we zondag vanaf 09.00 met z'n vieren op telpost Brobbelbies stonden. We hadden zoveel "ruimte" in onze gedachten, dat we daarvoor zelfs met elkaar rustig een kopje koffie, croissant en krentenbol in de tuin als ontbijt namen.

Op de telpost hadden we een heerlijke dag en bovendien kwam de voorspelling van Toy meer dan uit. De wind was best wel fors (kracht 5) en de gehele dag was de lucht dreigend, zonder dat het regende. De Gierzwaluwen deden precies wat verwacht werd: naar het zuiden vliegen. Het eerste teluur 78, tussen 10 en 11 371, vervolgens in dat uurritme 734, 1516, 935, 616, 106 en 336.

Het dipje van 106 exemplaar tussen 15.00uur en 16.00uur kwam, doordat boven ons een buitje hing, waardoor de Gierzwaluwen nog iets verder werden gestuwd.

Deze uur-aantallen leverden meteen een dik telpostrecord op van 4692 exemplaar. Het vorige record stond op 3680, en was neergezet op 20 juli 2019.

Wormkruidkokermot: We telden van 09.00uur tot 17.00uur. Al die uren zaten we in onze stoeltjes, geconcentreerd de lucht af te speuren en gaven aan Donny door wat we zagen...die vervolgens alles noteerde op de "tikker".

Tijdens "de pauze" ging Donny even verder met z'n speurtocht naar Wormkruidkokermot, waar hij gisteren en diverse momenten daarvoor, al mee bezig was. Boerenwormkruid, waar het kokermotje op te vinden zou kunnen zijn, groeide en bloeide rijkelijk bij de telpost. Al vrij snel had hij (heel tevreden) het eerste kokertje van dit zeer zeldzame kokermotje gevonden. Er stond nog heel veel Boerenwormkruid dat gecontroleerd moest worden. Samen gingen we hier even mee aan de slag, wat nog tientallen exemplaar opleverden.

Oliebollen: Om het leuke telpostrecord van Gierzwaluw te vieren, gingen we naar de kermis in Uden om oliebollen te halen. Na de heerlijk rustige uren op de telpost, midden in het boerenland, was de druk bezochte en luidruchtige kermis wel weer even een reality check: we keken onze ogen uit. Maarrrrr....oliebollen vonden we en per persoon gingen 5 van deze vette besuikerde deegballen de maagjes in.

Kanaaljuffer: Om even alle indrukken te verwerken 😃 (klinkt zwaarder dan dat het is) gingen we nog even een paar uurtjes wandelen bij een nabij gelegen natuurgebiedje. We hadden dit gebiedje uitgekozen, omdat hier Kanaaljuffer was waargenomen. Na heel wat speuren vond Donny uiteindelijk 1 exemplaar. Verder bleek het ook hier vol te zitten met Wormkruidkokermot en vonden we nog heel veel ander leuks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten