maandag 17 juli 2023

Op pad met Feromonen

Vorig weekend hebben we feromonen uitgetest, om op die manier (imago) Gekraagde Wespvlinder waar te nemen. Hiervoor waren we naar een plekje in Limburg gegaan, waarbij op basis van vorige waarnemingen de kans groot was dat het zou lukken. Zonder al te veel moeite hadden we resultaat.

Afgelopen weekend wilden we de feromonen weer inzetten, maar dan op locaties waar Gekraagde Wespvlinder nog niet was waargenomen. Helaas was dit nergens gelukt. Echter...een 0-meting geeft ook informatie.

Zaterdag begonnen we in de uiterwaarden langs de Lek. Het zonnetje scheen al lekker, wel zat er veel vocht in de lucht waardoor het rond 08.00uur al behoorlijk warm en zweterig was. We maakten een mooie wandeling langs de Lek en zagen bijvoorbeeld Boerenwormkruid en Knikkende Distel. Donny was lekker opzoek naar Wormkruidkokermot, terwijl ik bewonderend de Knikkende Distel eens goed bekeek. Eigenlijk had ik helemaal niet door, wat hij nou aan het zoeken was 😃.

Het feromoon hing ondertussen z'n werk te doen in een Wilgenbos. Er is ongeveer 45 minuten nodig om de aanwezigheid van Gekraagde Wespvlinder vast te kunnen stellen. We namen het iets ruimer en maakten een wandeling van een uur. Toen bleek dat het feromoon niets opleverde, gingen we naar een volgende locatie.


Dit werd het natuurgebiedje "De Lieskampen" nabij het Gelderse Gameren. In deze omgeving vermaakten we ons twee uur lang en checkten op 2 locaties de mogelijke aanwezigheid van Gekraagde Wespvlinder. We zagen veel leuks, maar niet de gekraagde. Landkaartjes (vlinder) vlogen rijkelijk, we wisten een mooie Doodskopzweefvlieg te fotograferen en vonden Plataanpseudoschorpioen.


Hierna reden we door naar Rosmalen. Al enige dagen zat hier een zeldzame vlinder. Zonder dna-analyse is hier geen sluitende naam op "te plakken". Uiteindelijk voer ik deze in als verzamelsoort Resedawitje / Oostelijk Resedawitje. De vlinder fourageerde op een braakliggend stukje grond, ingeklemd tussen een bouwmarkt en een middelbare school. Het terrein was niet inspirerend en er hing werkelijk een smerige penetrante geur. Van het beestje konden we hele leuke foto's maken, waarna we snel onze route vervolgde.

Naast feromonen voor Gekraagde Wespvlinder hadden we ook feromonen voor Klaverwespvlinder meegenomen. We testten die uit, terwijl we Pimpernelblauwtjes gingen bekijken. Deze vlindertjes hebben het bijzonder moeilijk, worden al jaren goed beschermd en zijn ondertussen prachtig te zien. In het gebied maakte we een mooie wandeling over een oude spoorbrug en volgden een houten vlonderpad.



Voor het avondprogramma hadden we met Toy en Maartje afgesproken om bij hen thuis in Uden te gaan BBQ'en. Om niet al te laat aan te komen reden we vast richting Uden, maar ging nog eerst even 1 gebiedje checken. Dit werd "Natuurpark Ecopark Groenewoud". Op basis van een informatiebord dat hier staat denk je in een soort van oase te zijn belandt. Echter is het inmiddels verworden tot een droog grassig stukje grond binnen de gemeente grenzen. Er is 1 klein poeltje, waar dan wel weer verrassend genoeg Gaffelwaterjuffer, Tangpantserjuffer, Kleine Roodoogjuffer en Grote Keizerlibel rondvliegt. Hier werden we heel blij van.

We stopten ons natuurlijke avontuur en gingen even snel naar een lokale Jumbo om nog wat lekkers in te slaan voor de BBQ. Hierna reden we naar Toy en Maartje om de buikjes goed te vullen met veel stokbrood, lekkere garnaaltjes, botervette aardappel en gaar gerookte kippetjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten