maandag 6 november 2023

Ijmuiden

Met “Vroege Vogels” op Radio1 vanuit bed wakker worden, was ook wel eens iets anders.Na het item gehoord te hebben van de fenologische-lijn, werd het toch echt wel tijd om er uit te gaan en haastten we ons naar Ijmuiden.

Waren we zaterdag de hele dag op Texel te vinden, zondag vermaakten we ons hier de gehele dag.

 

We waren van plan direct naar de Zuidpier te gaan om over zee te kijken, alleen merkten we dat er zoveel trek in de lucht zat, dat we eerst hier wat aandacht aan wilden geven. 


Vanaf de locatie waar we de auto geparkeerd hadden, liepen we langs de jachthaven opzoek naar een geschikte plek om de landtrek te kunnen zien. In de lucht zagen we dat de vogels niet de pier of duinenrij volgden, maar een klein beetje meer via het binnenland gingen…eigenlijk net achter de jachthaven langs. 


Zodoende liepen we terug naar het Kennemermeer en installeerden ons op een hoge duin. Dit gaf ons zicht over strand en zee, maar ook ver richting het oosten…het binnenland in. Vanaf zee zagen we al langere tijd een enorme dreigende lucht onze kant op komen. Dat hier flink wat regen uit kwam, was niet verrassend. We pakten onze spulletjes op en liepen weer naar de auto.


Het leuke van Ijmuiden is, dat hier diverse bunkers liggen vanuit WOII. Deze zijn toegankelijk en kunnen overwinterende vleermuizen en (nacht)vlinders een droog plekje en stabiele temperatuur bieden.


Toen we onze grootste spullen teruggelegd hadden in de auto, gingen we naar de bunkers toe, om tijdens de regen (binnen) naar al dit leuks te zoeken. We zag mooie aantallen Dagpauwogen en Roesjes die in alle stilte en rust in de bunkers aan het plafond hingen. Ook vonden we drie zeer zeldzame Dubbelstipsnuituilen; een zuidelijke nachtvlinder, die ietsje vaker in het noorden te vinden is. Voor Donny was het inmiddels het 4e exemplaar, na een eerder bezoek.




 

Buiten keken we nog even naar paddenstoelen, zwammen en gallen. Inmiddels was het niet zo zeer opgeklaard, maar wel droger geworden: een mooi moment om toch nog even naar de pier te gaan.

Vanuit de auto pakten we onze telescopen, ik deed even snel m’n muts op, we dronken nog een laatste kop thee vanuit de thermosfles en wandelden daarna weer naar de Zuidpier toe.


echt judasoor


 Het knmi had voor de middag, vanaf 15uur, code geel afgegeven voor de kustprovincies. Er zou een aardige wind vanuit het westen aantrekken, tot 80km per uur. Tijdens onze wandeling naar de pier toe, was ook wel echt te merken dat er een goede wind stond, vanuit het westen. De wind gierde door de jachthaven heen en bracht een hoog suizend geluid voort, door alle masten en zeilboten die er lagen.


Die pier zelf (zoals verwacht) was afgesloten, maar de vuurtoren die hier staat gaf veel beschutting. Om een hoekje van de vuurtoren hadden we mooi zicht over “de kom” die de twee pieren vormen.


De ene na de andere bui bereikte de kust, maar wij stonden prima droog. De wind maakte het vooral spectaculair. Qua aantallen vogels was het rustig. Wel plofte er precies voor ons een Alk neer, snelde een Kleine Jager langs ons heen en waren diverse Dwergmeeuwen tegen de harde wind in aan het ploeteren.


Rond 16.30 nam het licht, met name door de donkere wolken, snel af en kozen we er voor om terug naar de auto te gaan.


Al eerder, terwijl we met onze kop in de wind stonden, was het idee geboren om vanavond een lekkere winterse kost te gaan maken: (veel) Boerenkool met 2 rookworsten, Pompoensoep vooraf en Creme brule als nagerechtje.Eenmaal thuis en met de boodschappen bij ons gingen we meteen aan de slag en stond al snel een lekker maaltje klaar. Een heel gezin had er van kunnen eten, maar met z’n 2-en was het een stukke beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten