maandag 6 november 2023

Izabeltapuit op Texel

Het begon net een beetje licht te worden toen we zaterdag 04 november in ’t Horntje reden om Bastiaan op te halen, een vriend van Donny.

Vrijdagavond zaten we überhaupt nog de plannen te bedenken en Texel had uiteindelijke “de beste papieren”.

Eenmaal bij Bastiaan kregen we nog snel een rondleiding door z’n huis (waar hij de volgende dag uit weg zou verhuizen) en werd voor de beide heren een kop koffie gezet.

 

Vanaf ’t Horntje gingen we een fijne wandeling maken in de richting van Oudeschild. Vrijdag en in de nacht naar zaterdag toe, had er een fikse zuider storm gestaan. Deze had alles even lekker opgeschud. Aan de oostzijde van Texel, dus door de Waddenzee, waren vrijdag diverse Vaal Stormvogeltjes en Stormvogeltjes gekomen. Nu, op zaterdag tijdens onze wandeling, zagen we diverse Drieteenmeeuwen vlakbij langs vliegen, vloog een Roodkeelduiker voorbij en waren tientallen Dwergmeeuwen op akkers aan het foerageren.

 

Onze bestemming was uiteindelijk om bij een Izabeltapuit uit te komen, die iets ten zuiden van Oudeschild langs de dijk zat. Een paar dagen geleden was deze ontdekt en werd nog steeds dagelijks gezien. Van op afstand zagen we al waarnemers staan en bovendien was de vogel eerder via Rare Bird Alert doorgegeven. We wisten dus dat we goed opweg waren.

 

Eenmaal bij de locatie aangekomen was de Izabeltapuit rustig z’n ding aan het doen, terwijl wij alleen met z’n drieën (kan dat?) aanwezig waren. We hadden prachtige mogelijkheden om in alles rust foto’s te maken.



De vogel benaderd ons steeds op enkele meters en op een gegeven moment had hij Donny zelfs op een centimeter op 50 bereikt.


We zijn er een goed uur bij gebleven en in die tijd gaf de Izabeltapuit een mooie show weg, terwijl deze wormen op at en zich in alle rust aan het poetsen was.

 

Via het binnenland wandelden we rustig terug naar ’t Horntje. Bastiaan ging hier zijn eigen weg en wij kozen een mooi plekje uit om vanaf een gemaal de Waddenzee te overzien.

Het regende en waaide flink, maar we hadden de auto zo neergezet dat we met geopend raam, niet nat werden en goed zicht over het water hadden. In de tijd dat we er stonden zagen we Dwergmeeuwen, enkele Brilduikers, Middelste Zaagbek en Roodkeelduiker langs vliegen.

 

Nu de klok inmiddels een uurtje achteruit gezet is, wordt het echt wel snel donker. Met het donkere, regenachtige weer kozen we ervoor om 17.00uur de boot terug te nemen naar Den Helder. 45 Minuten later zaten we in Den Oever al aan ons standaardmenu: Visserspatat, Hamburger en aardbeien milkshake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten