dinsdag 11 april 2023

Goede vrijdag en zaterdag (voor Pasen)

Op Goede Vrijdag begon het lange weekend. De weersvoorspelling van vandaag beloofde niet heel veel goeds. Veel gemiezer en regen, met lage temperaturen.

Maar goed...het blijft toch fijn, om buiten te zijn.  Om 07.00uur stond ik bij de Ketelbrug / Kamperhoek om vogeltrek te tellen. De weersvoorspelling kwam prima uit 😊: miezeren deed het en koud was het ook.

Trektellen doe je niet vanuit de auto, met als gevolg dat ik goed nat regende. Ondanks dat, vloog het best leuk. Een groep van 29 Sijsjes was misschien wel het hoogte punt. Dat komt door de groepsgrootte en  het late moment in het seizoen.

Om 12.15 hield ik het voor gezien. Ik reed naar huis om even wat droge kleren aan te trekken en vervolgde daarna m'n weg naar Houten. Hier ben ik bij Bever (Outdoor) een nieuwe outdoor broek en warme jas gaan kopen. M'n huidig broek en jas zijn een soort van nostalgie geworden. Ik zal ze zeker nog even dragen en bewaren, ondanks de nieuwe spullen.

's Avonds was Donny naar Amsterdam gekomen. Hij had de dag goed besteed in Meijndel (Wassenaar), om lekker te struinen. 

Samen reden we naar Schiphol om Toy en Maartje op te halen. Zij zouden rond 21.30 vanuit Parijs arriveren, na een vakantie van drie weken in Vietnam en Cambodja. Tegen 23.00 konden wij hen de hand schudden en reden we gezamenlijk naar Uden. Om 00.30 zaten we met Toy en Maartje in Uden aan (een klein glaasje) port en (voor hun) Whiskey. Om 02.00uur waren we weer in Amsterdam.

Na een korte nacht stonden we zaterdag alweer om 07.00uur bij trektelpost Kamperhoek. Het weer was een stuk beter dan de dag ervoor. De vroege ochtend was echt wel koud, maar vanaf 09.30 begon het aangenaam te worden.

Tot 12.00uur vlogen er bijvoorbeeld 2009 Graspiepers over, 2008 Kokmeeuwen, 48 Gele Kwikken en 108 Boerenzwaluwen.

We stopten met tellen, maar reden niet weg. Het was echt lekker weer: de zon scheen goed en de temperatuur lag rond de 13 graden. 

-We gingen rondstruinen in het (natte) bossige gebied van de Kamperhoek. Erg leuk waren de Kokerjuffers, die we in het water van de slootjes zich zagen voortbewegen. We zagen er velen langs stengels en takjes kruipen. Vanuit een kokertje staken wat pootjes en een heel klein kopje, meer was het niet. Een kokertje bestaat uit een verzameling van plantaardig materiaal, dat de juffer wat bescherming biedt.


- Ook de dijk was heel interessant. Donny vond hier op een eik Ramshoorngalwesp. Laag over de grond, tussen het gras en de bloemen vlogen grote aantallen Grote zandbij en Roodgatje (bij). De tijd vloog voorbij en 3 uur later gingen we er toch maar eens vandoor.


- Onze volgende missie werd Hommelmallota. Dit is een uiterste zeldzame zweefvlieg. Vorig jaar werden we door Remco Hofland op het spoor van dit beestje gezet. We waren toen niet gaan kijken / zoeken. Nu bleek een Hommelmallota aanwezig te zijn bij een woonwijk in Almere en steeds terug te keren naar een bloeiende Sleedoorn.

We hebben zo'n 1,5uur bij de Sleedoorn gestaan en alles gecheckt wat hier op en rond vloog. Uiteindelijk was het raak en konden we het beestje bewonderen.

- Een mooie avondwandeling maakten we in "De Stille Kern". Dit is een gebied in het Horsterwold, bij Zeewolde. Het was windstil, onbewolkt en de zon begon al wat te zakken. Vanaf een uitzichtpunt konden we een groot deel van het gebied overzien. Grauwe Ganzen waren aan het gakken, Matkoppen zongen volop en verder was het stil. Een heel fijn moment.



Via kleine paadjes zochten we onze weg door het gebied en kwamen uiteindelijk 2 uur later weer terug bij de auto, om richting Amsterdam te rijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten