woensdag 12 april 2023

Paasdagen

Trektellen in deze tijd betekent vroeg op staan, helemaal als je nog een stukje moet rijden. Het wekkertje ging zondag om 05.30uur en rond 07.00uur stonden we alweer op de Kamperhoek

Het beloofde een heerlijke dag te worden, die qua vogels wel wat traag op gang kwam. 

Om 14.00uur stopten we voor een paar uurtjes met tellen. Guido Berger had namelijk voorgesteld om met z´n 3-en naar Korstmossen te gaan kijken op de Ijsselmeerdijk, langs de Houtribweg, bij Lelystad. Tijdens de eerste uren van de telling hadden we met veel enthousiasme aan Guido verteld over onze (korst)mos avonturen in Maastricht en Drenthe. Guido Berger had recentelijk de Ijsselmeerdijk onderzocht / bezocht en diverse interessante en zeer zeldzame korstmossen gevonden. Nu vroeg hij om met hem mee te gaan en deze te gaan bekijken. We gingen graag op zijn plannetje in.

Eenmaal op de Ijsselmeerdijk legde Guido heel veel uit over de herkenning van en manier van kijken naar korstmossen op stenen. Zo kan je aan de bovenzijde van een stenen dijk hele andere soorten vinden, dan aan de zijde dichtbij het water. Spatwater, licht, luwte of juist een winderige zijde heeft allemaal invloed.

Kruipend over en soms liggend op de stenen leerden we in een korte tijd heel veel. Dat we dit nog een keertje moeten overdoen, om alles te onthouden, werd wel duidelijk. Uiterst zeldzame soorten die we zagen, waren Melkwitte Granietkorst en Dijkgranietkorst. Vloeistof was zelfs nodig om vast te kunnen stellen om welke soorten het ging.

Zo in het aangename middagzonnetje en windstille weer op de dijk, vloog de tijd voorbij.

Vanaf de dijk keerden we terug naar de Kamperhoek om door te gaan met de telling en mee te maken wat de avond zou brengen. In de 2,5uur dat we hier nog stonden (tot 20.15uur) vlogen verrassend genoeg 5 Ooievaars langs, enkele Bruine Kiekendieven, een Visarend, 2 Lepelaars en nog een handvol Graspiepers.



Over de gehele dag hadden we meer dan 12.000 Graspiepers geteld. Voor 09 april (vroeg in april) is dat echt wel een heel leuk aantal. Kneu deed leuk mee met 655 exemplaar. Over de gehele dag gezien waren er zo'n 16.000 vogels langs gevlogen, verdeeld over 72 soorten.



Zondagochtend vermaakten we ons bij de Waverhoek. Donny was benieuwd hoe het hier vloog, om te kijken of het een leuke plek kan zijn voor wat trektellingen. Van west naar oost heb je een enorm wijds uitzicht. Dat leverde een enorm aantal Brandganzen op. In grote groepen vlogen deze zowel in het westen, als in het oosten langs. We kwam uit op meer dan 4000 Brandganzen in 2,5uur tijd.

Een mooie man Beflijster vloog over, vooraf gegaan door 12 Kramsvogels. Voor een paar uurtjes op een nieuwe plek, was dit allemaal wel heel erg leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten