maandag 24 april 2023

Oosterbeek op maandag 17 april

Maandag pikte ik Donny aan het einde van de middag thuis op en nam ik ´m mee op een kleine verrassingsmissie. De volgende dag was hij jarig, dus dit was wel een gepast momentje voor iets leuks. Met "iets leuks" kan je zo veel kanten op en die van ons ging naar een Heemtuin in Oosterbeek.

In Oosterbeek had ik twee leuke doelsoortjes voorbereid: in Heemtuin "De Zomp" het Tongvarenvretertje en bij een kerk, Muurdaalder (korstmos). 

Heemtuin "De Zomp" blijkt een heel leuk stukje natuur te zijn, dat op een helling ligt van het Zweiersdal, op een hoogte van +/- 25, boven NAP. Het gebiedje ligt omsloten door en grenst aan tuinen van een woonwijk.

Wij kwamen hier dus voor het Tongvarenvretertje en dan specifiek voor het rupsje en het kokertje, waar deze in zit. De motten vliegen pas in juni - juli. Het beestje is uiterst zeldzaam en pas voor het eerst in 2014 in Nederland waargenomen.

De zoektocht was eenvoudig: zoek Tongvaren, draai wat bladeren om en kijk of je het kokertje kan vinden. Dat lukt ook prima:


Hierna liepen we naar een oude kerk, die aan de uiterwaarden van de Nederrijn grenst. Met een mooi avondzonnetje, zag het er prachtig uit. Hier gingen we opzoek naar Muurdaalder: een zeer zeldzame korstmos. Met onze neus tegen stenen gedrukt en kijkend door loepjes, speurden we iedere centimeter af. Uiteindelijk zijn we van mening Muurdaalder gevonden te hebben. Lastig blijft het.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten