maandag 26 februari 2024

De Brand

De Brand is een natuurgebied dat deel uitmaakt van de Loonse en Drunense Duinen. Het gebied bestaat uit vochtige graslanden en hakhoutbos, dat doorsneden wordt met het riviertje de Zandleij.

In de vroege ochtend parkeerden we de auto bij horecagelegenheid de Rustende Jager. Vanaf hier liepen we het gebied in, om zo’n 5 kilometer later bij onze bestemming uit te komen. Dit was een veld met omgevallen populieren, waar we opzoek gingen naar Neomida Haemorrhoidalis: een uiterst zeldzaam kevertje. We hadden verwacht dat deze in tonderzwammen zaten, maar Donny vond ze onder schors van populieren. Het waren exemplaren “uit het boekje” met horentjes en prachtig rood gekleurd.



 

Terwijl we lekker schors aan het pulliken waren, vond ik een prachtige imago Vermiljoenkever. Als je Neomida Haemorrhoidalis al prachtig rood gekleurd noemt, dan is een Vermiljoenkever eigenlijk helemaal niet te beschrijven. Dat uberhaupt Vermiljoen een (rode) kleur is, was nieuw voor mij. Kortom: een nieuwe kever en een nieuwe kleur. Op het veldje waar we zochten merkten we ook nog een kleine watersalamander op en enkele Kettingschallebijters: een enorme kever met een koper-groene kleur.



 

Onze missie zat er hier wel op en was meer dan geslaagd. We liepen nog een klein stukje verder om bij een bosmeertje te zoeken naar Gevleugeld Sterrenkroos: ja ja…we zijn van alle markten thuis. Het spul was niet rijkelijk aanwezig, maar we konden het gevonden krijgen. Wat hielp was, dat er überhaupt weinig waterplanten aanwezig waren: dus al het groen was behoorlijk goed op naam te brengen.

 

De heen-route leidde ons midden door het gebied heen. Het was een mooie tocht, maar kende wat uitdagingen. Het pad was modderig en soms liep er heel diep water. Een enkele keer nam ik Donny op de rug, zodat hij droge teentjes kon houden. Voor de terugweg kozen we een route dat eigenlijk buiten de Brand om liep. We volgende het riviertje dat landbouwgrond en het natuurgebied scheidde. Eenmaal bij de auto namen we een flinke hap appeltaart, dronken een goede teug water en vervolgden hierna weer onze (wandel)tocht. We hadden namelijk nog 1 zeldzaamheid te gaan: Toltrilzwam. Dit kleine zeldzame trilzwammetje is hoofdzakelijk te vinden op boswilg, langs riviertjes. Zo kort als de beschrijving is…het klopte wel J. We vonden op enkele wilgen (die langs een stroompje stonden) Toltrilzwammen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten