dinsdag 28 maart 2023

Friesland in de wind

Sinds dinsdag 21 maart vloog er langs de N31 bij Franeker een Alpengierzwaluw rond. Ook vrijdag was deze de gehele dag aanwezig. De volgende dag stonden we vanaf 06.00uur te posten. Door de dikke bewolking bleef het lang wat donker. De buien die langstrokken maakte het allemaal niet veel fijner en ook de stevige wind zat niet echt mee (tegenwind dus 😐 ).

Geduld om op 1 plek te wachten had ik niet, dus ik ijsbeerde wat heen en weer. Tot 10.00u had ik uiteindelijk 16km afgelegd 😆. Donny gaf uiteindelijk het signaaltje dat we maar zelf een Alpengierzwaluw moesten gaan zoeken. We verlieten de locatie en reden naar Westhoek. Niet dat we daar nou direct een Alpengierzwaluw verwachtte, maar het is gewoon een mooi gebied om even flink te struinen. Onderweg naar Westhoek hadden we nog even een cultureel momentje tijdens het voorbij rijden van de markante Firdgummer kerktoren.

De stevige wind van eerder op de ochtend, voelde zo aan de waddenkust inmiddels als een behoorlijke stormpje. Zonnig en droog was het gelukkig wel. We maakte over de kwelder een fikse wandeling. Wegzakkend in het slik, baanden we ons een weg door de blubberige derrie. 

Erg leuk was het zien van een Gewone Zeehond, die hetzelfde deed. Of ie ons nou niet opgemerkt had of dat ie een beetje nieuwsgierig was, kon ik lastig inschatten, maar het beest kwam op ons af gegleden en ging op een meter of 50 bij ons vandaan als een "croissant" in het zonnetje poseren. 

Onze volgende bestemming werd de vogelkijkhut bij de Plasjes van Harlingen, langs de N31. Dit is serieus een vogelkijkhut die ook de optie biedt om echt te "kijken". Vaak zijn de kijkgaten te hoog, te laag of te smal. De hut waar we nu waren, krijgt als cijfer een dikke 10. Zelfs met harde wind, tocht het niet. Ook tegen plens-buien is deze bestand...en ondertussen kan je gewoon lekker relaxt kijken. We hebben hier ons 1,5uur prima vermaakt.

Via allemaal landweggetjes belandden we in Piaam. Ook hier heb je een vogelkijkhut, die uitzicht biedt over het Ijsselmeer. Inmiddels stonden de schuimkoppen op het water, door de harde wind. Achter een rietkraag, een beetje in de luwte, zagen we Zomertaling, Brilduiker en diverse Wintertalingen. Boven het riet vloog de hele tijd een groep van 20 Watersnippen, pattrouilleerde een Bruine Kiekendief en snelden een groep Kemphanen voorbij.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten