woensdag 22 maart 2023

Rozendaalsche Veld

Nu het vroeg licht wordt, begint de dag ook lekker op tijd. De tabel voor zonsopkomsttijden geeft weliswaar aan, dat deze op 19 maart om 06.45 start, echter is het gewoon om 06.15 al licht en zijn de vogels misschien al een half uur eerder gaan zingen.

Na de Bigday van gisteren in Flevoland, begonnen we de dag vandaag weer in deze provincie, maar dan (gewoon) op de Kamperhoek. Een waterig zonnetje en heldere lucht werd al snel vervangen door wolken en dikke mist. Vanaf 09.00uur viel er amper nog iets te zien. We hielden tot 12.00uur vol...gewoon omdat het spannend blijft om te weten wat er langs vliegt en we niets willen missen.

Ondertussen keken we een beetje op de weerkaarten en zagen dat het iets verderop, vanaf Zwolle, beter weer was en in ieder geval helder. We hebben vele missies en 1 daarvan moet eigenlijk in de 2e helft van maart plaatsvinden: zoeken naar Gevlamde Vlinder. De afgelopen dagen waren er al enkelen gezien, dus dit gaf wat hoop. In 2021 en '22 hadden we al pogingen gewaagd, echter zonder resultaat.

Met goede zin reden we richting de Veluwe en specifiek het Roozendaalsche Veld. Naast Gevlamde Vlinder, viel daar meer te halen: Bosbeskokermot, Kromme Bosbeskokermot en Grote Reuzenzakdrager. 

En inderdaad, zoals de weerapps al aangaven, klaarde het rond Zwolle al op en was het op de Veluwe zelfs heerlijk weer: windstil, zonnig en een aangename temperatuur. 

Inmiddels kenden we de omgeving een beetje, we hadden er immers al meerdere keren gelopen. Zodoende kon de zoektocht meteen beginnen. Die was echter van korte duur; iemand anders had inmiddels een Gevlamde Vlinder gevonden, zelfs een parend koppel, en bracht ons naar de plek.

In alle rust konden we bij de Gevlamde Vlinders plaatsnemen. Zo keken we, zittend op de grond, tussen de bosbessen en jonge Berkenboompjes naar het moois dat voor ons zat. Het had iets heel speciaals. Missie geslaagd ✅





Daar hield het echter niet bij op. Terwijl we hier zaten, tussen de bosbessen, konden we direct verder zoeken, naar de kokers van Bosbeskokermot en Kromme Bosbeskokermot. 

Dat was nog een heel gepuzzel en gespeur, maar uiteindelijk ging het ons goed af en vonden we er diversen. De kokers, onder het blad. Mineer, daarboven. Terwijl we over de bosbodem kropen, leerden we ook meteen hoe beide kokertjes te vinden en herkennen zijn.

Een bonusje waren Grote reuzenzakdrager en Tonderzwamschorswants. Van de eerste wisten we ongeveer de locatie. Ergens op een boom, zou de Grote reuzenzakdrager moeten hangen. Simpel weg door de bomen van boven naar beneden (of anders om) te checken kwamen we 'm tegen.

De Tonderzwamschorswants vonden we ook door de boom nauwkeurig te bekijken, maar dan specifiek de schors.


                                                                Grote reuzenzakdrager






Geen opmerkingen:

Een reactie posten