maandag 6 maart 2023

Urban-birding levert Alpenheggenmus op

Eerder deze week werd een Alpenheggenmus ontdekt, midden in Den Haag op een van de gebouwen van "de ministeries". De dagen richting het weekend werd deze wel dagelijkse waargenomen, maar dan hoofdzakelijk door medewerkers, dan vanaf hun werklocatie de vogel op de vensterbanken zagen rondscharrelen. Het gebouw was niet openbaar toegankelijk.

Zaterdagochtend gingen we zelf een poging wagen. De plek vanaf waar we de gebouwen afspeurden, was werkelijk naast het Centraal station en voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor anderen zal het er wat merkwaardig hebben uitgezien, dat er allemaal telescopen op die hoge gebouwen gericht stonden. Zelfs langsrijdende buschauffeurs stopten even, om te vragen wat we aan het doen waren.

Onze focus lag op het meest lage gebouw. Hier was een binnentuin, die voor ons niet zichtbaar was, afgeschermd werd door een stenenmuur. En juist op dat stenen muurtje kon de vogel wel eens zitten.

Geconcentreerd speurden we een uur lang het muurtje af. En eindelijk was er heel even een klein koppie zichtbaar dat over de rand heen keek. Het was ook maar een paar seconden, maar als je wilde voldoende om wat foto's te maken. Zo hebben we nog een uurtje gestaan, meestal wachtend en soms was er even wat actie. Uniek dat zo'n beestje deze locatie heeft uitgezocht om z'n tijd door te brengen.




We vervolgden onze weg richting Renesse. De afgelopen weken hadden we geen tijd willen steken in de overwinterende Grijze Wouw. Maar goed...nu we toch in de buurt waren, konden we deze even mooi meepikken. De vogel werkte prima mee, in die zin dat het weinig moeite kostte om 'm te zien.

De rest van de middag brachten we door in de Scheelhoek en Kwade Hoek.

In de Scheelhoek staat een enorme obervatiehut, die ruimte bied aan vele waarnemers. Echter zijn de mogelijkheden om het gebied te overzien beperkt. Kruipend op je knieën, heb je nog enigszins kans om door een gat te kijken.



Dat wat je dan uiteindelijk ziet, ligt er wel weer prima bij 😊

In de Kwade Hoek was het lekker struinen door de blubber. Je kan hier eindeloos wandelen. Met de wind in je gezicht en blik op oneindig zijn dat fijne momenten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten