maandag 29 mei 2023

Pinksterweekend

Toen we op het Rozedaalse Veld waren in maart en Gevlamde Vlinder zagen, kregen we van een andere waarnemer de tip om eind mei eens naar het Lemelerveld te gaan. Vorig voorjaar hadden Donny en ik in de duinen van Bloemendaal aan Zee vruchteloos gezocht naar Aardbeivlinder. Bij het Lemelveld zou dat (kennelijk) eind mei zeker moeten lukken.

Inmiddels is het eind mei, het is prima weer en zo togen we dit weekend op zaterdag naar het Lemelerveld. Maar voordat we daar aankwamen, deden we eerst nog wat andere leuke gebiedjes aan.

Zo startten we de ochtend bij de Veenoordkolk te Deventer. Dit ligt vlak langs de A1 en tegen Deventer aan. Steltjes leverde het niet op. Wel vlogen er 3 Zwarte Sterns, een enkele Pontische Meeuw en maakte we wat leuke foto's van Huis- en Oeverzwaluw.

Via de Ijsseldijk reden we in de richting van Zwolle. Iets ten westen van Diepenveen maakten we nog even een wandeling door de Hengforderwaarden. Het pad naar een vogelkijkhut hier, is leuker dan de hut zelf.

Echt de moeite waard was het gebiedje dat we bezochten ten westen van Den Nul. Hier staat de Duursche Waarden Uitkijktoren en Steenfabriek Fortmond Het gebied rondom de Steenfabriek is zeer bloemrijk en een eldorado voor insecten. We waren hier eigenlijk veel te kort, omdat ons doel uiteindelijk toch het Lemelerveld was. Verrast werden we door Wolfsmelkwespvlinder. Wat een prachtige beestjes zijn dat. Fraai waren de Grote Fopwesp en Gewone Citroenzweefvlieg. Enkele weken geleden zagen we de Gevlekte Wolzwever. Nu was het de beurt aan de Gewone Wolzwever.


Veel te snel gingen we hier weg. Het was rond 14.30 dat we bij het Lemelerveld aankwamen en het zoeken naar Aardbeivlinder begon. Onze tipgever had het helemaal bij het rechte eind, want Aardbeivlinder was hier echt goed te doen. Vonden we 7 Aardbei vlinder veel..., ik denk dat we wel een stuk of 20 Zilverenmaan tijdens onze wandeling zagen.



Aarbeivlinder en Zilverenmaan waren zeker niet het enige dat we interessant vonden. Donny merkte Spaanse Ruiter op. Dit is een zeldzame Distelachtige die alleen in Noord West europa voorkomt, te vinden op moerassige veenstreken of drassige zandgronden.

We sloten de dag af in Raalte We hadden gegoogled op de meest slecht beoordeelde snackbar, om daar ijs en bamischijf te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten