dinsdag 2 mei 2023

Zoektocht naar een uil

De avonden van 25 en 26 april werden doorgebracht in Eibergen (Gemeente Berkelland). Op 23 april was door een bewoner van een woning (logisch) in de tuin, een geluid opgenomen dat heel sterk deed denken aan Ruigpootuil. Toen deze bewoner de volgende avond weer het geluid hoorde en kon vastleggen, besloten we om de volgende dag zelf maar eens poolshoogte te gaan nemen.

Beide avonden stonden we tot een uurtje of 23.30 aan de rand van een klein dennenbosje. De omstandigheden waren gunstig; er was geen wind, het was helder en misschien een beetje fris. Van de Ruigpootuil was ondanks ons speuren, geen spoor te vinden. Wel zat een bosuil met enige onregelmatige regelmaat te roepen.

Gezellig was het overigens wel: het had wat weg van een buurtbarbeque. Zelfs de tuinstoeltjes waren meegenomen, om er eens lekker voor te gaan zitten. Zo zaten er al snel een mannetje of 15 bij elkaar, onderuit gezakte op een stoeltje en hangend tegen de auto aan. Op het pad, verder langs het bosje, stonden ook nog een 30-tal zoekers.

Verder dan een overvliegende Houtsnip kwamen we niet. Een leuk avontuur was het zeker.

Eenmaal terug in de auto, was het nog een kleine 2 uurtjes rijden. De tijd maakten we vol, door Sami-songs te Joiken. Joik is de traditionele zang van Sami en zeker de moeite waard om eens wat tijd aan te besteden.

De middag van 26 april was overigens ook prima besteed. Donny was voor onderzoek op het Centrumeiland van Ijburg aan het inventariseren. Vanaf het dak hier, heb ik met de telescoop daar prima zicht op. Ik was thuis aan het werk en Donny belde vanaf het centrumeiland om te vertellen dat hij tapuiten gevonden had. Voor de tuinlijst vond ik het zeker de moeite waard om eens vanaf het dak te gaan kijken of ik die kon zien.

Met een beetje hulp van Donny, die dus op misschien wel een kilometer afstand aan het werk was, lukte het om met zijn aanwijzingen Tapuit en Bontbekplevier waar te nemen. Ook nieuw was Kneu, Zwarte Stern, Oeverzwaluw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten