dinsdag 2 mei 2023

Dwergmeeuwen feest

Zondag 23 april haalde ik om 07.00uur Donny thuis op. De dag hiervoor had hij met Sam een BigDay in Utrecht gehouden, waardoor het nu wel even fijn was om ietsje langer te slapen. Zodoende kwamen om 0830 aan bij de Kamperhoek; dat werd namelijk ons beginpunt.

Mervyn en Hugo Wieleman vertelden ons dat we nog maar weinig gemist hadden. De woorden waren nog niet uitgesproken of de eerste leuke soorten dienden zich aan. 2 Beflijsters zaten in de toppen van de bomen en over het Ijsselmeer zag Donny een Blauwe Kiekendief vliegen. Langs "de draden" vloog bijna op datzelfde moment een Blauwe en Bruin Kiekendief en niet veel later selffinde Donny zomaar een Steppekiekendief boven het Ijsselmeer.

De aantallen waren niet mega hoog, maar de diversiteit was echt wel leuk. We pikten 217 Regenwulp mee, zagen in totaal 6 Blauwe Kieken, de eerste Zwarte Sterns, enkele Smelleken snelden voorbij en 6 Dwergmeeuw kruisten onze blikken.

Daar waar Donny puntjes pakte met een Steppekiekendief, kon ik een Europese Kanarie op m'n lijstje bijschrijven. En ook Sam bleef niet achter. Hij wist op het Bovenwater bij Lelystad een Witwangstern te vinden.

Aan het begin van de middag zakte de vogeltrek echt wel een beetje in. We maakte de telling tot 13.30 vol. Hierna gingen we de Noord Oostpolder in. We bezochten de Rotterdamse Hoek bij Creil. Hier staat een geïsoleerd bosje omgeven door het Ijsselmeer en wat leuke stukjes "plas-dras".

Erg leuk was de waarneming van een Gewone Oliekever. Dit is een enorme kever, denk hierbij al snel aan een centimeter of 5 lang.


In het plas-dras gebiedje zaten een zestal Zomertaling, een Zwarte ruiter en enkele Groenpootruiters. Onze eerste Kleine Karekiet zat voorzichtig wat tonen te oefenen.

Dankzij de missie om wat leuke soorten te vinden, komen we op hele leuke (nieuwe) plekjes terecht. Na (deze) Rotterdamse Hoek hadden we Oudemirdumerklif als volgende bestemming uitgekozen. Dit is een stukje Friesland, dat vlakbij Lemmer ligt. Hier staan wat leuke bosjes langs het Ijsselmeer en vind je nog wat kleinschalige landbouw.

Op buienradar hadden we (al) gezien dat er regen aan zou komen, maar dat weerhield ons er niet van om toch lekker te gaan vogelen. En dat pakte bijzonder leuk uit! 

In de 45 minuten dat we op de klif stonden, werden we niet alleen natgeregend, maar ook getrakteerd op een grote hoeveelheid aan langstrekkende Dwergmeeuwen en Zwaluwen. 

Tussen 17.57 en 18.45 zagen we 49 Brilduikers, 12 Middelste Zaagbek, een Boombalk, 122 Boerenzwaluw en 629 Dwergmeeuw. Het was werkelijk een continue stroom van vogels.

Helaas ging het toch wel harder regenen, wat het een beetje onaangenaam maakte om te blijven waar we waren. We pakten ons boeltje, liepen terug naar de auto en keerden terug naar waar we vandaan kwamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten